mega888 Хотел в Търговище | хотел Терра Европа град Търговище | почивка в Търговище | Командировка в Търговище | Настаняване в град Търговище | Хотели в град Търговище » За Града
Хотел в Търговище, Добре дошли на сайта на хотел "Терра Европа" , Търговище. Това е хотел в Търговище

За Града

Забележителности

Малко познато, но изненадващо богато е културно-историческото наследство. Районът е обитаван от най-дълбока древност. Открити са останки на селища още от времето на неолита (6000г. пр. Хр). По-късни археологически находки говорят за цивилизацията на траките и римляните. През ХVІІ в. Търговище вече е средище на най-известния панаир в европейската част на Османската империя. Особен интерес представляват енеолитната култова праисторическа сцена от с.Овчарово, тракийското златно съкровище от с. Кралево (ІІІв.пр.Хр.). В Търговищкия край туристите могат да посетят древния град Мисионис и старинният квартал Вароша.

Училище Св. Св. Седмочисленици (Славейковото училище)

Историческата експозиция и фондохранилището са разположени в сградата на училище „Св. Св. Седмочисленици“. Сградата е паметник на културата от национално значение. Построена през 1863 година за светско училище, тя е уникална и рядко срещана по мащабите си за България от епохата на Възраждането. В нея е учителствал Петко Р. Славейков. Затова в историческото съзнание на търговищенци училището остава като “Славейковото училище”. Днес тук се съхранява фондът на Историческия музей, който наброява 30 000 музейни единици.

Хаджи Ангеловата къща

Хаджи Ангеловата къща е архитектурен паметник от XIX в. с местно значение, в който е разположена етнографската експозиция на Исторически музей – Търговище.
Построената през 1863 г. от тревненски майстори сграда е образец на симетрична възрожденска къща с дърворезбена украса, художествено изписани холкери и модерни за времето архитектурни детайли.

Училище “Хаджи Руси”

Тук се помещава археологическата експозиция на Историческия музей. Хронологично обхваща времето от VII хил. пр. хр. до XIV в. Представени са неолитната, халколитната и бронзовата епохи, античността и средновековието. Експонатите са разположени в седем зали на обща площ 354 м2. Сред тях има такива, които са уникални и нямат точни аналози, като например известната култова сцена от с. Овчарово (халколитна епоха), позлатената керамична урна-хидрия от с. Кралево (III в. пр. Хр.), комбинираният сребърен хирургически инструмент от Люблен (II в. сл. Хр.) и др.

Църква „Успение на Пресвета Богородица“

Определяна е като една от най-хубавите възрожденски църковни сгради из всички български земи. Построена през 1851г. от известните тревненски майстори. Архитектурният стил на храма представлява трикорабна псевдобазилика , изградена от камък , на площ от 510 кв. метра. През първите години на ХХ век към църквата е построена и камбанарията, по проект на италианския инженер и се извисява на повече от 30 метра.

Природни забележителности „Белият кон” и „Водопада”

Намират се в живописната местност “Парка” (на 7 км от гр. Търговище), образувана от коритото на река Врана.“Белият кон” е скално образование – голина, наподобяващо изображение с форма на кон, а “Водопада” е малък водопад, образуващ се от излизащ на скалната повърхност малък подземен приток на река Врана.

Езеро “Борово око”

Интерес за гостите на града и приятен кът за отмора представлява красивото езеро “Борово око”. Езерото се намира в живописен парк, наблизо са Художествената галерия “Никола Маринов”, къщата-музей “Стефан Куцаров”и стадион „Д. Бурков”.

Възрожденски квартал Варош

В стария възрожденски квартал Варош има над 30 сгради с интересна архитектура . Между тях са училището “ Св. Седмочисленици”, Църквата “ Успение Богородично ”, Хаджиангеловата къщата ,Касъровата Къща, Къщата на Свещарови , Къщите на поп Захариев, на Илия Кацаров и др.

Крепост Мисионис /Крумово кале/

Ранновизантийска и средновековна крепост Мисионис се намира на 7 км. от гр. Търговище , по пътя за Омуртаг , до началото на Дервишкия проход. Има неправилна форма на площ от 25 дка , а градът се е разпростирал на повече от 150 дка. Крепостта е строена по времето на Юстиниан І в края на V век , като част от отбранителната система на Византия . Целта й е била да спира набезите на славяни , прабългари и готи . В средновековните пътеводители крепостта се описва като „тайнствения Мисионис”- многолюден цветущ град , разположен в подножието на планина , основан в древни времена . Имал пълни с народ пазари и природни богатства , а жителите му извличали значителни доходи от търговия.

Статуята на Богинята Европа

Европа е богиня в древногръцката митология. Според легендата, Зевс се явил пред Европа, която играела с приятелки на брега на морето под вида на бял бик и я похитил, отнасяйки я на остров Крит. Там той приел образа на прекрасен младеж и се оженил за Европа. От този съюз се родили Минос, Радамант и Сарпедон. Статуята е разположена пред Хотел „Терра Европа”.

Площад Свобода

Площад свобода се намира в ценъра на града и е начало на пешеходната зона. Тук се намират сградите на общинска и държавна администрация, съд, много магазини и заведения и зелени площи.